Офіційний сайт
Тячівської районної
газети "Дружба"
Останні новини
» » » » Гірка цибуля приносить «солодкі» заробітки

Гірка цибуля приносить «солодкі» заробітки

14:30, 10.04.18
208
Економіка / Заробітчанство
Гірка цибуля приносить «солодкі» заробіткиПитання заробітчанства серед наших краян було актуальне завжди. Адже число трудових мігрантів, які виїжджають за кордон, щороку зростає. В яких тільки куточках світу не побували наші закарпатці в пошуках кращої долі! Особливо це стосується сільського населення, бо в сільській місцевості зайнятість і затребуваність працівників менша в рази. Взагалі трудова міграція в нашому краї розпочалася ще в кінці позаминулого століття. Стільки часу минуло, але в плані заробітків ніяких змін не відбулось, хіба що список вакансій і вибір країн доповнились. Призвичаївшись до умов праці, а також налагодивши взаємовідносини, деяким заробітчанам за останнє десятиліття пощастило заснувати власну справу або розробити вдалі бізнес-проекти. Звісно, цьому передувала нелегка праця і наполегливість, подеколи навіть усієї родини. Зокрема, мова йде про тарасівчан, які свого часу цілими родинами виїжджали до Криму «на цибулі».

Про нелегкі трудові будні та різні нюанси заробітчанства цього виду, розповідає Володимир, який теж побував там.
 – Заробляти на вирощуванні цибулі тарасівчани почали ще з середини 80-х років минулого століття. Спочатку до Криму їхали чоловіки і жінки, потім на літніх канікулах до них приєднувались діти. Кожна бригада складалась з декількох сімей, а бригадир домовлявся з місцевими фермерами про оренду земельних угідь, які розташовуються в ботанічному районі м. Сімферополь. Відтак орендовані паї розподіляв між родинами заробітчан. Кожна родина орендувала стільки землі, скільки була взмозі обробити – це 2, 3 або й навіть 5 гектарів, – каже чоловік.
Загалом, сезон вирощування овочів починається в кінці лютого, на початку березня, в залежності від погодних умов, а весь процес з реалізацією готового товару триває до вересня або й навіть грудня. Але для того, щоб заробити на цибульних плантаціях, спочатку потрібно вкласти і свою копієчку. Спершу потрібно правильно підготувати ґрунт – розорати і обробити від шкідників. Відтак закупити насіння і засіяти поле.
– Орання і садження – тільки початок процесу, на який їдуть в основному чоловіки. Головним і найважчим у цій справі є вирощування, яке розпочинається вже зі сходом першого пера. Потрібно пильно стежити, щоб не завелись шкідники, щоб овочі не заросли бур’яном, також обов’язковим є своєчасний полив, – розповідає співрозмовник.
Для того, щоб урожай був здоровим і прибутковим, за процесом вирощування слідкує агроном. Він, як фахівець, радить, які добрива і хімікати необхідні для урожайності та довготривалого зберігання овочів. Ось тут-то і криється секрет «довголіття» такої цибулі, адже за своє «життя» вона «з’їдає» чимало хімікатів, тому й виглядає гарно, й зберігається добре.
Якщо постаратись і правильно виконувати рекомендації спеціалістів, то за сезон з одного гектара землі можна зібрати до п’ятнадцяти тонн цибулі. Та, за словами Володимира, є у цій справі й певний ризик.
– Пригадую випадок, коли на сусідніх плантаціях у ґрунті завелась гусінь (дротянка), яка буквально за невеликий період знищила майже всю городину. Щоб літо не пропало задарма, людям довелось заново орати землю і засіювати морквою. Правда, заробити їм теж вдалось, але клопотів додалось, – каже співрозмовник.
Встигнути обробити вручну декілька гектарів навіть великій родині просто нереально. Тому на прополку і збирання урожаю вони наймають місцевих мешканців.
Звісно, витримати таку щоденну працю під силу не всім. Адже кожний етап роботи по-своєму важкий і відповідальний. Після того, як овочі виростуть, їх потрібно зібрати і правильно упакувати. На час повного дозрівання цибулі пера вже майже немає, воно всихається і пропадає. Тому викопувати її з ґрунту вкрай незручно. Та навіть викопані овочі – це ще не закінчення сезону, адже їх потрібно перебрати, обірвати «хвостики», розфасувати в сітки і все це, до речі, – ручна робота. Останніми роками для полегшення цього процесу люди придбали невеличку, але зручну спеціальну техніку для польових робіт.   
І, нарешті, завершальним етапом сезону є реалізація, від якої й залежить подальший термін перебування на заробітках. Ринок збуту – місцеві продовольчі базари, подеколи доводиться вистояти і на трасі, в очікуванні оптовиків, які закуповують одразу по декілька тонн цибулі.
– Добре, коли є постійні покупці, які забирають товар великими партіями. Так продукція реалізовується швидше і не псується. За три роки моїх заробітків у Криму реалізація, на щастя, проходила швидко. Домовлявся з покупцями, які одразу забирали по п’ять тонн овочів. Траплялося, що були й знайомі з наших країв, які розвозили товари по всіх куточках України, і повертаючись додому, охоче завантажувались цибулею, яку збували в овочеві склади і магазини, – каже Володимир.  
Залишки непроданих овочів люди зазвичай привозили додому і вже тут реалізовували продукцію. Так і завершувався сезон вирощування цибулі.
Зі слів чоловіка, окрім щоденної важкої праці, нелегкими на таких заробітках є й побутові умови життя. Протягом сезону родини проживають у так званих вагончиках, які теж купують або орендують у місцевих жителів. У таких житлах,  зазвичай, тісно й дуже спекотно.  
– За ціле літо ми з родиною тільки пару днів викраяли, щоб з’їздити відпочити в Алушту і трохи розвіятись. Адже працювати доводилося навіть в неділю та святкові дні, – розповідає Володимир.  
Деякі тарасівчани, непогано заробивши на цибулі, придбали в Криму власне житло. Та переїжджати туди на постійне проживання поки що не планують.     
З 2014 року, після анексії Криму, через певні обставини, заробітки помітно впали. Стало важче і з поливом, без якого, практично, неможливо виростити овочі. Якщо в попередні роки необхідна кількість води подавалась на плантації спеціальними лотками з Дністра, то зараз задля вчасного зрошення плантацій майже всі пробурили свердловини.
Та долати труднощі й знаходити вихід з будь-яких ситуацій наші земляки звикли, як ніхто інший. Деякі тарасівчани перейшли в сусідню, Херсонську область, де окрім цибулі, вирощують, й інші овочі та кавуни.
Є й такі заробітчани, які «на цибулі» створили й втілили в життя успішний бізнес-проект. Налагодивши співпрацю з місцевими мешканцями в плані робочої сили і реалізації продукції, наразі займаються тільки організаційними питаннями.
Звісно, заробітчанська доля нелегка й непередбачувана. Та практика показує, що більшість людей все-таки надають перевагу гідній оплаті за свою працю, хоча й далеко від дому.
Г.ЗУБАНИЧ.скачать dle 10.5фильмы бесплатно
Читайте також:
Коментарі:
Додати коментар
Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Погода
Погода у Тячеві

вологість:

тиск:

вітер:

Оголошення
Приходьте на музичну виставу «Наталка-Полтавка»
Приходьте на музичну виставу  «Наталка-Полтавка»18 квітня на сцені районного будинку культури актори Закарпатського обласного театру драми та комедії покажуть музичне дійство (без антракту) «Наталка-Полтавка».