Офіційний сайт
Тячівської районної
газети "Дружба"
Останні новини
» » » » Як не отруїтися грибами

Як не отруїтися грибами

14:43, 23.07.18
70
Здоров'я / Важливо
Як не отруїтися грибамиВживання дикорослих грибів на Закарпатті є традиційним, але ця традиція несе в собі значний ризик щодо отруєння. Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Застерігаємо!
 Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу    місцях, особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби:
– якщо не впевнені, що вони їстівні;
– поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно- та радіаційно- небезпечних зонах;
– невідомі Вам гриби, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою;
– гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі гриби;
– ніколи не збирайте пластинчаті гриби, оскільки отруйні гриби маскуються під них;
– «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору;
– не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності;
– не куштуйте сирі гриби на смак.
 Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає отруєння. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
Увага!
Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
– «Усі їстівні гриби мають приємний смак».
– «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний».
– «Усі гриби в молодому віці їстівні».
– «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів».
– «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».
– «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».
– «Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».
– «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть може настати через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами:
• викличте «швидку медичну допомогу». Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;
• після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
• вживати будь-які ліки та їжу, особливо алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів;
• займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Є.Шелевер, начальник відділу за дотриманням санітарного законодавства.скачать dle 10.5фильмы бесплатно
Читайте також:
Коментарі:
Додати коментар
Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Погода
Погода у Тячеві

вологість:

тиск:

вітер:

Оголошення
Запрошуємо на міжнародний волейбольний турнір
Запрошуємо  на міжнародний волейбольний турнір25-26 серпня на території бази відпочинку «Слатіна» (смт Солотвино) відбудеться Міжнародний турнір з волейболу серед чоловіків та жінок з нагоди Дня незалежності України. У ньому візьмуть участь 16 команд з Румунії, Молдови та України. 
Урочисте відкриття турніру – 25 серпня о 10.00 за к.ч. Запрошуємо вболівальників на спортивне свято.
Оргкомітет.
Тячів відзначить День міста 15-16 вересня
Тячів відзначить День міста 15-16 вересняТаке рішення було прийняте на засіданні двадцять четвертої (позачергової) сесії Тячівської міської ради сьомого скликання, яке відбулося 26 липня.
Цьогоріч День Тячева та 689-у річницю від першої документальної згадки про місто святкуватимуть традиційно упродовж двох днів – 15-16 вересня. 
Вл. інф.
Розпочинається сезон полювання
Розпочинається сезон полювання4 серпня ц.р. розпочинається сезон полювання на дику птицю. Початок – о 18.00. Здійснювати полювання дозволяється за умови сплати членських внесків та наявності дозвільної і контрольної карток.
Ні пуху, ні пера!
В.Сойма, т.в.о. голови УТМР.