Офіційний сайт
Тячівської районної
газети "Дружба"
» » » » » Великий піст – весна для душі

Великий піст – весна для душі

10:38, 12.02.18
15
Духовність
Настає час, коли кожен з нас повинен впустити в своє життя трохи тиші, щоб знову, – а може бути, вперше, – почути, як Христос шукає і кличе дорогоцінну душу, яка Йому найдорожче від всього.

Переступаючи благодатний поріг Великого посту, можна з щирістю сказати, що це не просто благословенна пора у житті кожного християнина, але й духовна весна, яка окрилює і оживляє наші душі. Святий піст – це пробудження людини з зимової сплячки гріха. «Піст – це мати цнотливості, обличитель гріха, проповідник покаяння, образ життя Ангелів і спасіння людей» (стихира на утрені в піст). Милістю Божою ми іще раз удостоюємося переживати цей благодатний для нас час.  Господь іще терпить нас, бо Він Милосердний і Довготерпеливий, як люблячий Батько. Щиро подякуймо Богові за глибину щедрот Його і за те, що ми іще раз в дні Святої Чотиридесятниці можемо принести до ніг Його своє слізне покаяння.
Блаженний Августин зрівнює тіло із озлобленим конем, який несе душу, неприборка-ність якого необхідно упокорити зменшенням їжі: і для цієї цілі головним чином і установлений піст. Згадаймо! Адам в раю був не нижче від нас досконалістю, – хотів обійтись без поста, – і що вийшло? Лот посеред самого Содому процвітав добрими вчинками: поза Содомом скинув з себе піст – і що вийшло? Вони зробилися рабами гріха.
Завдяки посту тіло стає витонченим інструментом, який уловлює кожний рух музиканта – душі. Піст допомагає душі перемагати страсті і звільнює душу людини із полону гріха.
Ціль кожного християнина підготувати свою душу до вічності. Тому ми повинні старатись упокорити душу свою, втихомирити страсті, а вони погашаються лише постом і молитвою. Смирення – це головне добре діло для спасіння душі, яке ми маємо прийняти в свою душу протягом Великого посту. Все інше – подвиги, пости, молитва, поклони – це шлях, яким душа йде до смирення.
19 лютого – початок Великого посту, який має цінність в тому, що готує нас до Великодня. Тому Церква Христова закликає всіх, в цю благодатну пору не бути такими «подвижниками», які накладають на себе строгий піст, а самі згорають в страстях – гніві і ненависті до ближнього, такий піст Господу не угодний. Піст із злобою в серці схожий на піст скорпіона, який може залишатися без їжі довше від всіх істот на землі, але при цьому виробляє смертельну отруту. Є велика надія на те, що щирий, віруючий та трудолюбивий народ Тячівщини  впродовж цілого посту буде натхненним постником, який положить своєму язику утримання від пустослів’я, обману та брехні. Є могутня віра в те, що всі ми, без винятку, будемо поститися не тільки тілом, але й утримуватися від злих думок, діл та слів.
Сьогодні, як ніколи, Свята Церква кличе кожного із нас до всепрощення... Кличе до того, щоб бути незлобним, загородити уста свої від осудження, щоб закрити наглухо двері нашого серця для взаємного озлоблення, а все те, що є скверне один до одного в наших грішних серцях, – все викинути і навіки забути. Нехай цей піст буде добрими крилами для всіх, який буде посилати щирі молитви до Всевишнього Творця. Молімо Бога, щоб у цьому благодатному покаянному часі Господь показав нам чудодійне дзеркало, в якому б ми побачили бездну своїх гріхів і щиросердечно покаялися в них перед дорогим Вседержителем. Зробімо все необхідне для того, щоб ця десятина (Великий піст – це наша десятина), яку ми приносимо в цьому році до ніг Христа, виправдала нас, не як фарисея, а  як смиренного митаря і дозволила з чистим серцем зустріти Воскресіння Христове.  
У Великому пості виключається не тільки м’ясо, але будь-яка їжа тваринного походження і навіть риба, за виключенням Вербної неділі. Період посту – час суто духовних трудів. Тому потрібно, щоб душа керувала тілом, а не навпаки. Цьому сприяє обмеження кількості щоденної їжі та виключення зі споживання тваринних продуктів, які, поза сумнівом, підкріплюють тіло і позбавляють його легкості. Навіть найбільш калорійні рослинні продукти (плоди шоколадного дерева, соняшникова олія, волоські горіхи тощо) не викликають відчуття важкості. Поститись християнину необхідно для того, щоб просвітити розум, пробудити духовне почуття та направити до благої дії волю. Ці три здібності ми затьмарюємо об’їданням, пияцтвом та житейськими турботами, а через це відходимо від Бога, сквернячи в собі образ Божий.
Смак сьогодні у нас, людей, зіпсований. Люди перестали  відчувати і цінувати смак хліба, як такого. Якщо для наших дідусів та прабабусь білий хліб колись був мрією на Пасху, то нині маючи багату пісну трапезу, на якій ми побачимо всякі пісні салати, випічки та різні страви, ми забули, що піст – це утримання від нарікань на своє життя. Якщо спроститься наш смак у їжі та відпочинуть наші очі від голубих екранів телевізора та інтернету, ми досягнемо невеличкого подвигу.
Оскільки людина складається з душі і тіла, то вона повинна здійснювати піст не тільки тілесний, а й для душі: мати високу молитовну налаштованість, глибоке відчуття каяття, уникати розваг і суєтних занять, які розсіюють розум і почуття.
Піст не самоціль, а засіб. Метою ж християнського життя є чистота серця та плоди духовні – любов, мир душевний, радість, милосердя. Якщо людина помірно постилася, але протягом всього посту нікого не докорила і жодного разу ні на кого не дратувалася, вона досягла більше, ніж той, хто цілими днями нічого не їв. Дуже приємно згадати слова спочилого митрополита Володимира (Сабодана): «У піст – головне не їсти один одного».
Отож, згадуючи як сорок днів постився Христос, будемо смиренно наслідувати приклад нашого Спасителя і просити Його всесильної допомоги у проведенні Великого посту. Піст – це і школа, і лікарня – лікарня від духовних недуг. Бажаю нашим дорогим читачам здоров’я фізичного, зростання духовного і зцілення морального від недуг гріховних.

Миколай Гамада, прот., настоятель Свято-Вознесенського храму с. Руське Поле.скачать dle 10.5фильмы бесплатно
Читайте також:
Коментарі:
Додати коментар
Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Погода
Погода у Тячеві

вологість:

тиск:

вітер:

Оголошення