Міра – філологиня, яку все життя цікавила природа. Вона дбала про сад і пекла хліб на заквасці. З часом Міра почала професійно вивчати сироваріння, відвідувала майстер-класи. Там і дізналася про біодинамічне землеробство.
Майстриня з Карпат виготовляє унікальні сири, гармонізовані з біоритмами природи, пише видання “Seeds”.
Серед Карпатських гір українка Міра Волощук варить унікальні сири. Їх готують біодинамічними методами, який полягає у гармонізації процесів з біоритмами природи.
“Динамічна ферма – це про закритий цикл. Тут в ідеалі повинні бути обов’язково тварини – корови, кози та кури, бджоли. Випас. Все повинно бути гармонійно поєднано. Ми намагаємося якомога менше втручатися в природні процеси. Ми повинні дбати про ґрунт. Бо це, звідки починаються всі продукти. Це наше здоров’я”, – розповідає “Ранку Вдома” засновниця “Міриної майстерні сиру” Міра Волощук.
Для догляду за ґрунтом Міра використовує спеціальні біодинамічні препарати, а всі роботи на її фермі підпорядковані фазам Місяця.
“У нас дуже красивий місячний календар. Вже другий рік підряд з нами діляться французи, і наша біодинамічна асоціація його друкує. Перекладають нам все на українську”, – пояснює фермерка.