Офіційний сайт
Тячівської районної
газети "Дружба"
Останні новини
» » » Гуманна і затребувана робота

Гуманна і затребувана робота

09:10, 18.11.19
176
Тячівщина / Суспільство
Роль ветеринарної служби  у такому великому сільськогосподарському районі як наш, переоцінити важко. Адже традиційне в регіоні утримання живності – худоби та птиці – вимагає серйозного нагляду,   профілактики недуг, знання епізоотичної ситуації,  недопущення захворювання людей, а також інспектування ринків та  підприємств, які реалізують й переробляють продукцію тваринного походження. В якому форматі функціонує нині ветеринарна служба на території Тячівщини, якими повноваженнями наділена і якими реальними можливостями володіє, цікавимося у керівника Тячівського районного управління Держпродспоживслужби Івана Микулянця.


Логіка реформування
– Отже, Іване Івановичу, судячи з назви очолюваного Вами відомства, ветеринарної служби як такої, в «чистому» вигляді нині не існує?
– Так, зараз вона діє в рамках утвореної у 2014 році нової структури – Держпродспоживслужби (котра офіційно розпочала роботу у 2016 році). У цьому, безперечно, є своя логіка: лікування тварин, контроль за епізоотичною ситуацією й виготовлення та реалізація якісної  тваринницької  продукції  – тісно пов’язані між собою. Тож у територіальних органах Головного управління Держпродспоживслужби, в т.ч. й у Тячівському, функціонують два відділи – безпечності харчових продуктів і ветмедицини  та відділ державного нагляду за дотриманням  санітарного законодавства. У підпорядкуванні управління перебувають районна державна лікарня ветмедицини та Тячівська міжрайонна державна лабораторія.
– Наскільки службі ветмедицини вдається бути на рівні   сьогочасних вимог?
– Хоча, у порівнянні з радянським періодом, обсяги роботи  дещо скоротилися, через розпад та ліквідацію колективних господарств, – її все ж вистачає. Першочергові завдання – це  запобігання  занесенню  з територій інших держав та неблагополучних територій збудників інфекційних хвороб тварин, профілактика, діагностика та лікування інфекційних, інвазійних і незаразних захворювань; захист населення від хвороб, спільних для тварин і людей; контроль і нагляд за виготовленням, транспортуванням, зберіганням та реалізацією  харчових продуктів, якістю засобів захисту тварин та ветеринарних препаратів тощо. І, варто  зазначити,   з основним обсягом завдань служба справляється непогано,  адже район на протязі останніх років є благополучним щодо появи та поширення гострозаразних хвороб – сибірської виразки, ящура, лептоспірозу, сказу домашніх тварин, чуми та інших. На окремі спалахи захворювань  реагуємо оперативно, і це дає свої результати. Так, останніми роками, у зв’язку з випадками сказу  лисиць та африканської чуми диких свиней,  ряд населених пунктів та територій в районі було оголошено неблагополучними, де ветеринарною службою проводились заходи з ліквідації захворювань – дезінфекційні та профілактичні роботи. А нещодавно засобами авіації  на окремих ділянках було скинуто  пероральну вакцину проти сказу диких м’ясоїдних тварин. Також нами, спільно з Тячівською районною організацією мисливців,  здійснено контроль за поїданням дикими тваринами пероральної вакцини, а саме розкладено в окремі точки  25 її доз. Це виготовлені  з рибної муки брикети, що мають сильний, привабливий для тварин запах. До речі, придбані вони за рахунок Євросоюзу.
На варті епізоотичного благополуччя
–  Вочевидь, Вам все-таки доводилося стикатися у своїй практиці із серйозними  вогнищами небезпечних хвороб, на ліквідацію яких було потрачено немало  часу й засобів?
– Так, у 1990-92 рр. у колишньому тячівському радгоспі було проведено роботу з оздоровлення поголів’я ВРХ, ураженого туберкульозом. У 1988-89 роках на обійстях багатьох господарств в районі  було виявлено інфекційний епідидиміт овець – це різновид бруцельозу.  Він небезпечний тим, що  хворі  ягниці дають мертвонароджене потомство. Цю проблему теж вдалося  подолати доволі швидко. Немало клопоту завдала свого часу і «псевдочума» курей в багатьох населених пунктах району. А також на початку 2000-х масові випадки захворювань та падежу свиней – у той період на Закарпаття завозили свиней з Тернопільської, Івано-Франківської та Вінницької областей.
– Іване Івановичу, напевно,  поширення інфекційних хвороб серед тварин, свійських і диких, має сезонний характер?
– Так, весняні загострення епізоотичної ситуації пов’язані з активізацією кліщів – переносників небезпечних захворювань, та із загальним потеплінням, що створює сприятливе для інфекцій  середовище. В той час, як зимові морози їх «законсервовують» або нейтралізують зовсім. Вологий і  нежаркий осінній період – також неблагополучний у цьому плані.
– То які недуги є однаково небезпечними для людей і тварин?
– Це згадані сибірська виразка, сказ, бруцельоз, а також лейкоз, лептоспіроз, трихінельоз, якими можна заразитися при вживанні продукції хворої тварини, зокрема свинини.
–  Як фінансуються   ветеринарні роботи?
– Вакцинації та діагностичні і лабораторні дослідження великої і малої рогатої худоби та коней проти сибірки, туберкульозу, бруцельозу, лейкозу, чуми свиней, псевдочуми птиці і сказу собак та котів здійснюються за рахунок державного бюджету (попередньо нами робляться замовлення на ту чи іншу гіпотетичну кількість вакцин). А решта – коштом власника тварини. Йдеться про чуму собак і котів, бешиху свиней, фасціольоз тощо. 
– Напевно, результат лікування тварин нерідко залежить від  господарів – їхньої відповідальності, свідомості, уважності. То які помилки найчастіше допускають власники домашньої живності у ставленні до  утриманців?
– Найтиповіша – це запізніле звернення за лікарською допомогою у випадку нездужання, ігнорування щеплень, ненадання значення дегельмінтизації, іншим обробкам та діагностичним дослідженням, користування сумнівними «народними» методами, які забирають дорогоцінний час, неналежна годівля, що може спровокувати авітаміноз, ослаблення імунітету, тобто вразливість до хвороб…
Скажімо, дехто намагається вилікувати чуму собак  спиртним, а це, як відомо, – додаткове навантаження для хворої печінки. І таких прикладів багато.
Безпечність харчових продуктів – у пріоритеті
– Іване Івановичу, який зріз роботи виконує Держпродспоживслужба в плані безпечності харчових продуктів і нагляду за дотриманням санітарного законодавства?
– Великих об’єктів виробництва в районі не так багато, оскільки крупних м’ясо- молоко- чи рибопереробних підприємств немає, за винятком м’ясокомбінату ФОП Футько І.І. в с. Нересниця. Проте зміни, внесені до відповідного законодавства, основну увагу приділяють  нині  безпечності харчових продуктів і контролю за роботою всіх суб’єктів господарювання, які займаються виробництвом, транспортуванням, зберіганням і реалізацією продуктів харчування, яких у районі, тільки зареєстрованих нашою службою, є майже 600. У  зв’язку з переходом до європейської  системи якості та безпечності харчових продуктів  важлива не тільки якість та безпечність для людини продуктів харчування, а  й здійснення  контролю за процесом на всіх стадіях виробництва та обігу продукції. Це і стосується виробництва м’ясо-молочної продукції, що реалізується на ринках та в м’ясних і продуктових магазинах. Тобто, перед реалізацією  тварина повинна пройти передзабійний огляд, згодом лікар лабораторії повинен оглянути тушку забитої тварини, внутрішні органи, взяти необхідні зразки для проведення лабораторних дослідженнь. При потребі – видалити забраковані частини туші, уражені ехінококом, фінозом, ціп’яком.
Перехід на європейську систему контролю – неминучий
– Чи здійснюють фахівці Тячівської ветлабораторії контроль за якістю харчових продуктів?
– Якраз на часі – розширення  поля їх діяльності, адже всі міжрайонні лабораторії Держпродспоживслужби – Хустська, Мукачівська, Виноградівська і Тячівська (до речі, останній підпорядковані Тячівська, Солотвинська, Рахівська, Ясінянська та Великобичківська лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках) готуються до проходження атестації  з набуттям права проведення досліджень не тільки в сфері ветеринарної медицини, а й щодо продуктів харчування. Нововведення потребує дороговартісного обладнання, тож це питання – доволі болісне, оскільки бюджетних прогалин у районі вистачає, а спонсорів –  з точністю до  навпаки. Тож сподіваємося виконати цю вимогу із залученням різних джерел фінансування. Не вистачає й фахівців. Тому перехід на систему НАССР (від англійського Hazard Analysis and Critical Control Points) вимагатиме мобілізації всіх наявних можливостей.  Тією ж мірою це стосується й малих суб’єктів господарювання, які працюють у сфері виробництва й обігу харчових продуктів: до кінця поточного 2019 року всі вони повинні запрацювати по-новому, тобто запровадити нову систему аналізу ризиків і контролю на всіх критичних точках харчового ланцюга. Мета її не в тому, щоб збільшити кількість та періодичність перевірок чи штрафувати бізнес за порушення, а в забезпеченні споживачів безпечною продукцією харчування. Отже ця мета має бути спільною як для бізнесу, так і для Держпродспоживслужби, інспектори якої здійснюватимуть перевірки та аудит введення цієї системи. 
Тому хочеться нагадати всім керівникам малих сільськогосподарських  підприємств та фізичним особам-підприємцям які займаються обігом харчових продуктів, що за невиконання обов’язку щодо впровадження процедур, заснованих на принципах європейської системи, на оператора ринку накладатиметься штраф у розмірі: на юридичних осіб – 30 мінімальних зарплат; на фізосіб-підприємців – 15 МЗП (у 2018 р. ці суми  становили відповідно 111 690 грн., та 55 845 грн.).
 Наразі юридичним оформленням переходу суб’єктів малого господарювання на нову систему в області займається ТОВ «Орган з сертифікації продукції, послуг та системи управління» в м. Мукачево, аудитором С.В.Олександровою. 
Тож з отриманням сертифікатів варто поквапитися – часу зосталося небагато.
За вибором серця
– Іване Івановичу, професія ветеринара належить до тих,  які аж ніяк  не  обирають  випадково й не з меркантильними намірами: тут стовідсотково людиною керує щира, непідробна любов до тварин. Як і коли з’явився у Вас цей внутрішній поклик – стати  лікарем ветеринарної медицини, тобто зцілювати й рятувати від недуг та напастей представників фауни?
– В дитинстві я часто гостював у дідуся  по маминій лінії, який, попри статус міського жителя – хустянина, тримав на обійсті і корів, і коней, не кажучи вже про птицю. Та в його ставленні до живності проступала не тільки міцна хазяйська жилка, а й  якась особлива нотка – любові, захоплення, замилування, яка передалася й мені. Тому ще будучи школярем, усвідомлював, що у сфері, пов’язаній зі світом тварин, почуватимуся  комфортно. І у1980 році, як мовиться, почав «гризти граніт науки» у Львівському зооветеринарному інституті. А смак неспокійних трудових буднів вперше пізнав у Вільховецькій дільничній лікарні районної ветслужби, згодом  трудився у районній ветлікарні. У 2000 році отримав призначення  заступника начальника ветеринарного управління в районі. На сьогоднішній посаді перебуваю з кінця  2014-го. Спочатку в якості в.о. начальника управління, а після реорганізації служби та об’єднання з санепідемслужбою, тобто з березня 2016 р., – начальником районного управління Держпродспоживслужби. Тож і в практичному, й у організаторському плані випало пережити немало різних подій, радісних і не дуже. Проте всі вони – на користь досвіду, який  нині  допомагає вирішувати непрості ситуації, уникати «підводних каменів» і рухатися далі.
– Що ж, нехай ближчають горизонти нових успіхів  та задумів. Спасибі за розмову.
Ганна Макаренко. 

Читайте також:
Коментарі:
Додати коментар
Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Погода
Погода у Тячеві

вологість:

тиск:

вітер:

Оголошення
Передплата на «Дружбу» на 2020 рік розпочалася
Шановні читачі нашого сайту! Ми вдячні вам за вашу незмінну підтримку, за ваші лайки і перепости на наші публікації! Сподіваємося, що ви підтримаєте і паперовий варіант газети, передплативши її у своєму поштовому відділенні.



Відбудеться «День кар’єри»
З метою профілактики безробіття серед молоді, надання всебічної і актуальної інформації про професії, які користуються попитом на сучасному ринку праці, ознайомлення з послугами служби зайнятості Тячівський районний центр зайнятості організовує «День кар’єри».
Захід відбудеться 24 жовтня 2019 року в м. Тячів на площі Поштовій, початок о 12.00 год.
Тячівський районний центр зайнятості.

Сигнали оповіщення будуть навчальними
Управління цивільного захисту Закарпатської обласної державної адміністрації повідомляє, що 16-17 жовтня 2019 року проводитиметься комплексна перевірка загальнодержавної та територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення із залученням всіх засобів доведення інформації  (електричні сирени, гучномовці, а також електричні сирени системи «Павіан»). Звертаємося до усіх мешканців району та гостей з проханням зберігати спокій та пам’ятати, що всі сигнали, котрі будуть передаватися в цей період в ефірі дротового радіомовлення та через гучномовці, розміщені у місцях масового перебування людей (вокзали, школи, місця громадського відпочинку), а також сигнали електросирен, розміщених на території підприємств та організацій, є навчальними.


128 бригада запрошує на екскурсію
128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада запрошує усіх бажаючих відвідати захід «День відкритих дверей», який відбудеться 20 серпня 2019 року о 10 годині за адресою: м. Мукачево, вул. Зріні Ілони, 153. Під час заходу будуть показані нові зразки озброєння, повсякденна діяльність військової частини. Також буде проведена екскурсія в музеї бойової слави бригади, де відвідувачі ознайомляться з цікавою історією створення та бойовим шляхом славетної бригади.
Тячівський РВК.

Продається будинок
Продається приватизований будинок в с. Нересниця, є земельна ділянка 15 сотин. Тел: 098 771 5588. Міша.