Офіційний сайт
Тячівської районної
газети "Дружба"
» » » Світ прянощів Іванни Купчинської

Світ прянощів Іванни Купчинської

20:11, 19.09.20
343
Тячівщина / Суспільство / Довкілля
Базилік, меліса, шавлія, розмарин та чебрець назавжди закохали у себе Іванну Купчинську з Руського Поля. Спочатку жінка вирощувала пряні трави для себе, а згодом – ароматні рослини почали приносити їй, хоч і не великий, та все ж власний прибуток. Зараз у її колекції  понад 40 різновидів  ароматного зілля. Про доволі рідкісний бізнес, особливості догляду за пряними травами і ведемо з нею розмову.


– Іванно, розкажіть, з чого почалося ваше захоплення?
– Ще у 2017 році я вперше привезла з Угорщини  базилік, розмарин та чебрець у горщечках. Почала ці рослини додавати до страв, то мені та моїм рідним приправлена ними їжа більше смакувала. На жаль, у той час придбати на Тячівщині їх не було можливості, а щораз їздити по екзотичні трави за кордон було складно. Тож почала на своєму підвіконні розмножувати базилік та розмарин. Пам’ятаю, вперше спробувала вирощувати рослини взимку, поставила на підвіконник стаканчики з живцями і доглядала за ними. Мої спроби  помітила мама чоловіка і з приходом весни, на мій день народження, вона подарувала мені більше 1000 живців різних пряних трав. З того моменту мене цей світ і захопив. 
– Чи десь навчалися  спеціально?
– За освітою я політолог та викладач суспільних наук. Спеціальних курсів не проходила, бо їх і нема. Але літератури прочитала немало, переважно черпаю досвід від англомовних спеціалістів у цій сфері. Доглядаю за зеленню, читаючи спеціальну літературу, та опираюся на власний  досвід. Бо навіть у різних регіонах України одна й та сама рослина за однакового догляду буде рости по-різному.
– Розкажіть про особливості догляду за ароматними екзотами. 
– Є різні методи, однак все ж є три основні правила, дотримуючись яких, можна досягти успіхів у цій справі. Перш за  все, полив, стрижка та підживлення. Про секретну складову, як любов до рослин і до справи, якою ти займаєшся, я наголошувати не буду. 
– Робота займає багато часу? 
– Цій справі я віддаю майже увесь свій час. Дуже добре, що мої рідні – чоловік, дитина та друзі – час від часу відволікають мене від роботи і я перемикаюсь на інші заняття. 
– Які види трав наразі вирощуєте?
– Загалом, це понад 40 видів: 8 – м’яти, по 5 – чебрецю та розмарину, по 2 – чаберу та орегано (раніше мала 5 видів), базиліку багаторічного, шавлії. Ще вирощую мелісу, вербену лимонну, полин з ароматом кока-коли, монарду (садовий бергамот), лемонграс, джиаогулан, ліппію, лаванду. Щорічно доповнюю колекцію новими видами, які привожу з-за кордону.
– А які ваші улюблені?
– Не можу такі виділити, бо всі особливі, навіть ті, які я не використовую. Є серед моєї колекції трави з оригінальними назвами, наприклад: полин з ароматом кока-коли (коли потерти листочок цієї рослини, то відчуєте солодкий аромат всім нам відомого напою), лавандовий розмарин – для любителів розмарину та лаванди вивели особливий вид, а ще цей вид цікавий тим, що він стелиться по землі. Ліппія – рослинка, яка в 500 разів солодша за цукор. Шавлія з ароматом дині,  я не люблю диню, тому довгий період не використовувала цю рослину, але потім, як я оцінила її смакові властивості, то вона стала моїм фаворитом. Апельсинова, полунична, шоколадна, імбирна та інші м’яти… Цей список цікавих  назв я можу продовжувати довго.
– Розкажіть про користь і використання пряних трав людиною?
– Більшість з них мають цілющі властивості та застосовують їх у медицині. Однак я не компетентна в цих питаннях і займатись самолікуванням травами не рекомендую. Але можу розповісти  про те, що, використовуючи їх на своїй кухні,  відразу помітите, як змінився смак звичних  страв, звернете увагу на те, що аромат рослин позитивно впливає на ваш настрій та самопочуття. Оціните, що трав’яний чай – це не лише м’ята та меліса. Словом, відкриєте для себе зовсім інший світ, ароматний і пряний. 
– Поділіться з нашими читачами рецептами, де використовуєте особливі трави.
– Їх я додаю майже у всі страви, які готую. Ось один з моїх улюблених рецептів маринування курячого філе. Для цього нам потрібні трав’яна сіль (якщо такої нема, то звичайна сіль), перець, часник, трохи лимонного соку, оливкова олія та шавлія-диня (сушена або гілочки свіжої). Цим всім добре натираємо філе, даємо настоятись 20 хвилин – і  відправляємо м’ясо  на гриль.
Зазвичай, розмарин використовують для приготування м’яса та риби, я ж обожнюю пити з ним чай, а в основні страви його не додаю, натомість шавлію з ароматом дині –  хоч скільки. Вона чудово поєднується з розмарином, і так само чудово замінює його. Більше рецептів є на моїй сторінці в інстаграмі @spicy__garden #прянакухня #рецепти_sg.
– Які рослини мрієте вирощувати у майбутньому? 
– Це дуже великий список, який щораз доповнюю новими видами трав. Зараз працюю над тим, аби вивести морозостійкий розмарин, який не потрібно буде на зиму викопувати з грядки чи робити для нього укриття. Вже придбала його, виростає до 2,5 метра. Маю намір посадити на власному подвір’ї. 
– Через соціальні мережі популяризуєте пряні трави у районі. Як виникла така ідея?
– Так, і не лише в район, а і по всій Україні. Веду сторінку в інстаграмі @spicy__garden про пряні трави та інші рослини, які я вирощую, там можна їх і замовити. Створила тематичну  сторінку в мережі для того, аби кожен, хто цікавиться «зеленим світом», міг почерпнути корисну та достовірну інформацію про догляд та «трав’яні» цікавинки. 
– Чи побільшало читачів-шанувальників? 
– Звичайно, зараз сторінка spicy__garden має більше 6 тисяч підписників. Мета на цей рік – збільшити їх кількість до 10 тисяч. І хочу зауважити, що  пишаюсь своїми читачами, бо вони не просто для кількості, з ними маю і зворотній зв’язок.  Це своєрідна маленька сім’я, яку згуртував спільний інтерес. До речі, інстаграм мене познайомив з багатьма цікавими людьми, з якими товаришую і наживо.
– А  мешканці Тячівського району цікавляться пряними травами?
– Маю і серед них постійних покупців та поціновувачів пряних трав. Однак їх кількість не дуже велика. На це є кілька причин, сумних, а трави приносять радість, тож про сумне не будемо. Звичайно, мої односельці, сусіди, друзі купують ароматні рослини, які я вирощую. Але в основному замовлень більше від мешканців східної та центральної України. 
 Я зробила в своєму «пряному саду» грядки, відвідати які може кожен і подивитись, як росте рослина, відчути її смак та аромат, дізнатись про догляд та використання.
– Які найбільш затребувані серед клієнтів?
– Маю більше 40 позицій різних видів рослин, і цього року ще ні разу не були всі в наявності. Підросла ліппія, виставляю на продаж, за кілька днів розкуповують. Був випадок, що джиаогулан додала до чаю помічниці, вона з великим задоволенням смакувала його,  а цей момент я зазняла на відео та виставила ролик у мережу. Вже за кілька днів рослину розкупили. Тепер й інші дякують за цей цікавий смак. Лаванду кілька років підряд вирощувала, однак попит на неї не був великий, а минулого року почався «бум» на лавандові поля, і рослинка стала актуальною, як ніколи. Тут не можна спрогнозувати...
– Що можете  порадити людям, які теж хочуть відкрити таку власну справу?
– Зважити всі «за» та «проти» перед тим, як починати. І не читати в інтернеті статті, де пишуть про те, як на м’яті заробляють мільйони. Це непроста робота – цілий рік ведеш догляд за рослинами, а дохід сезонний: весною і восени. Хоч мій чоловік на фразу «дохід від пряних трав» реагує скептично, особливо зараз, коли в літній сезон він платить зарплату моїй помічниці. Для мене  –  це не бізнес, а хобі. Бо якщо буду думати про прибутки, то мій сад втратить душу. 
– Дякую за цікаву розмову. Хай таланить.
Розпитувала Лідія БІЛАК.

Читайте також:
Коментарі:
Додати коментар
Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Погода
Погода у Тячеві

вологість:

тиск:

вітер:

Оголошення
Розробляється проект детального планування
Розробляється проект детального планування території земельної ділянки площею 0,0664 га за адресою: с.Нижній Дубівець, вул.Шевченка, б/н для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд на ім’я Прокопанич Тетяна Миколаївна.
Громадські слухання відбудуться у Дубівській селищній раді.   
Розробляється Детальний план території
Розробляється Детальний план території  з метою визначення функціонального призначення земельних ділянок  для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій по вул.Зарічна с. Глибокий Потік, Тячівського району, Закарпатської області. Громадські слухання відбудуться   16.10.2020  року 0 10.00  в приміщенні Глибокопотіцької сільської ради.


Розробляється Детальний план території
Розробляється Детальний план території з метою визначення функціонального призначення земельної ділянки, в межах топо-геодезичної зйомки,  частини вул. Садова в с. Дулово, Тячівського району,  Закарпатської області
Громадські слухання відбудуться   12.10.2020  року 0 10.00  в приміщенні Дулівської сільської ради.