Ужгород першим побудує євроколію з ЄС. Львів та Чернівці на черзі

Аватар Галич Леся

Будівництво євроколії Чоп-Ужгород
Posted on :

За даними ЗМІ, Ужгород стане першим обласним центром України, який буде з’єднано з Європою через євроколію. Львів та Чернівці також перебувають на черзі для подібного з’єднання. Цю інформацію оприлюднив у Telegram прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Ужгород на шляху до з’єднання з Європою: будівництво європейської колії розпочнеться сьогодні

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль оголосив про початок будівництва європейської колії Чоп-Ужгород на Закарпатті 11 квітня. Цей проєкт передбачає пряме залізничне сполучення між Ужгородом та різними містами Європи, зокрема Віднем, Братиславою, Кошице, Будапештом, Прагою, Бухарестом, Дрезденом та Белградом.

Реалізація проєкту створить в Ужгороді транспортний хаб, що полегшить пересадку пасажирів між поїздами широкої колії та поїздами країн Європейського Союзу.

Фінансування будівництва євроколії здійснюватиметься коштом грантових коштів ЄС, які отримала “Укрзалізниця” у рамках програми Connecting Europe Facility.

Прем’єр також зазначив, що найближчим часом планується реалізувати аналогічні проєкти з будівництва євроколії зі Львова та Чернівців коштом коштів Європейського Союзу.

Розвиток євроколії в Україні: важливість і перспективи

Європейська або стандартна колія залізниці шириною 1435 мм є загальноприйнятим стандартом у більшості країн світу. Україна, як і деякі інші країни, використовує ширококолійну колію 1520 мм, і колію шириною 1435 мм називають “вузькою”. Проте це не зовсім відповідає дійсності, оскільки ця колія використовується для магістральних залізниць і має порівнянні габарити, масу та швидкості з іншими ширококолійними дорогами.

“Укрзалізниця” за підтримки USAID планує прокласти євроколію від станції Мостиська на кордоні з Польщею до Львова. Це важливий крок для України, оскільки забезпечить пряме залізничне сполучення з країнами Європи, сприятиме розвитку транспортного хабу в Ужгороді та полегшить пересадку пасажирів між поїздами ширококолійної та стандартної колії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *