Офіційний сайт
Тячівської районної
газети "Дружба"
» » » » Лікар-дієтолог радить їсти бульйон

Лікар-дієтолог радить їсти бульйон

13:57, 04.04.20
118
Здоров'я
Відомий український лікар-дієтолог із Закарпаття Оксана Скиталінська пояснила, чому бульйон є корисним під час ризику інфекцій: 


«Відразу зазначу, який саме – НЕжирний і НЕміцний. Це має важливе значення, оскільки від міцності та правильності приготування цієї страви залежить її лікувально-профілактична дія.
Отже, які корисні переваги правильно приготовленого бульйону і чому саме зараз, у період епідемії, він обов’язково має входити в раціон?
Відомо, що коронавірус має тропність до легеневої тканини. Стан органів дихання залежить від стану дихальної мускулатури, діафрагми, бронхіального дерева та альвеол.
Дефіцит якісного білка сприяє розвитку порушень роботи не лише імунної системи, але легенів, а також підвищує схильність до інфекцій.
Імунна відповідь організму на віруси вимагає великих енергетичних витрат та високого білкового забезпечення.
Процес активації імунної системи (цілої низки різних механізмів) при наявності інфекції, супроводжується 7-15-разовим збільшенням потоку амінокислот та інших речовин із крові через мембрани клітин.
Антигени (чужерідні білки), які потрапляють в організм, активують лімфоцити (імунні клітини), і це потребує безперервного надходження енергії та нутрієнтів, порівняно із відсутністю інфекції.
Щоб імунна відповідь була адекватною, потрібно, щоб їжа була багатою на амінокислоти, особливо незамінні.
Виражений імунотропний ефект (тобто «прицільний» вплив на імунні клітини) має амінокислота аргінін.
Вона сприяє збільшенню важливих імунних клітин – Т-лімфоцитів, а також необхідна для утворення оксиду азоту (NO), який регулює роботу ендотелію (клітин внутрішнього шару) судин, та необхідний для роботи макрофагів – клітин крові, які поглинають всі чужерідні або шкідливі для організму частинки, включно з вірусами.
Аргінін є в яйцях (варимо так, щоб жовток залишився рідким), арахісі (арахісове масло), кедрових та волоських горіхах, фундуку, мигдалі, горосі лущеному, молочних продуктах (сир «Пармезан»), м‘ясі (більше курячому), рибі, морепродуктах.
Іншою важливою амінокислотою, яку імунні клітини використовують в якості джерела енергії, є глутамін, що підсилює бактерицидну функцію нейтрофілів (різновиду лейкоцитів), які беруть участь у захисних реакціях організму при різних інфекціях, і вірусних зокрема. Буквально за лічені хвилини амінокислота засвоюється і дає швидку підтримку для імунних клітин.
Багато глутаміну є в бульйоні. Засвоюваність майже 100%, не вимагає витрат енергії, на відміну від шматка м’яса, яке потрібно прожувати, обробити ферментами, «подрібнити» до амінокислот і після цього засвоїти.
Особливо цінним бульйон є у раціоні дітей, підлітків і людей старшого віку, а також для тих, хто має хронічні захворювання, ослаблений.
Правильно приготовлена страва – це невеличка кількість м’яса (курятина, індичка, в принципі – будь-яке, бажано домашнє, але годиться і магазинне), порізаного на шматочки, залитого холодною водою і відвареного до м’якості.
Приблизно на 2 літри води м’яса – розміром із яблуко. М’ясо може бути будь-яке, з кістками, якщо курка – то із шкірою, годяться всі частини тушки.
Бульйон має бути прозорим із невеликою кількістю жиру на поверхні. Якщо ж він жирний, його треба остудити і жир з поверхні зняти.
Після цього до нього додаються різні овочі (морква, корінь петрушки, селери і т.д. – все, що душа забажає, і варяться до хрумкої м’якості.
Якщо птиця магазинна – першу воду злити.
Можна бульйон вживати в якості дієтичного напою, наливати в чашку, посипавши зеленню, можна зварити з крупою, наприклад, перловою, приготувати з овочами, а потім збити в суп-пюре, або зварити кашу.
Додам, що бульйон має бути саме неміцним і нежирним, тоді він має лікувально-профілактичну дію».
Оксана Скиталінська.
Читайте також:
Коментарі:
Додати коментар
Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Погода
Погода у Тячеві

вологість:

тиск:

вітер:

Оголошення
Спалювання сухостою та сміття завдає величезної шкоди довкіллю
Спалювання сухої рослинності та сміття завдає величезної шкоди довкіллю, створює загрозу для життя рослинного і тваринного світу, а нерідко і людей, та може призвести до некерованих надзвичайних ситуацій, особливо у пожежно-небезпечний період.

Продається насіння кукурудзи
Терміново продається 11 пос. одиниць насіння кукурудзи (гібрид «Солонянський 298 - 9 шт. та гібрид «ДБ Хотин»- 2 шт.), які знаходяться  на Новій Почті в Буштино. Вартість - 6оо грн. за пос. одиницю. Інші гібриди кукурудзи по «Новій почті». 
Звертатись за тел.: 097 00 47 112.


Звернення до мешканців Тячівщини, які повернулися з-за кордону
У зв’язку з ситуацією, що склалася навколо небезпеки поширення коронавірусної інфекції COVID-19, переконливо просимо  дотримуватися карантинних заходів та  самоізоляції.

Увага, важливе оголошення!
В зв'язку з карантинними заходами, оголошення, вітання, співчуття та інші матеріали для публікації можна надсилати
на електронну пошту «Дружби» 
mail@druzhba.uz.ua. Оплата здійснюватиметься через Приват24.
З повагою, колектив редакції "Дружба".
ЗАВТРА В ОДА ПРАЦЮВАТИМЕ «ПРЯМА» ТЕЛЕФОННА ЛІНІЯ
У зв’язку із уведенням карантинних заходів та призупинення особистого прийому громадян, йдучи на зустріч населенню області, вирішено у вівторок, 24 березня 2020 року, в облдержадміністрації провести пряму телефонну лінію «Запитай у влади», під час якої громадяни зможуть звернутися до в.о. голови обласної державної адміністрації Олексія Гетманенко з особистих питань.