Офіційний сайт
Тячівської районної
газети "Дружба"
Останні новини
» » » » Щоб не стати жертвою нітратів, або Коли красиве буває отруйним

Щоб не стати жертвою нітратів, або Коли красиве буває отруйним

09:35, 31.05.21
280
Здоров'я
Нині продовольчий ринок пропонує покупцеві чимало ранньої смакоти, що з’явилася на прилавках. Попит на неї великий, адже всім після затяжної весни хочеться згадати смак літа. Йдеться про тепличну зелень, овочі і ягоди, що всім своїм виглядом обіцяють смакову насолоду та поповнення вітамінних запасів організму, які сильно «обміліли» за зиму. Проте, як кажуть у народі, не все те золото, що блищить. Адже не секрет, що у гонитві за прибутком власники парникових господарств використовують штучні добрива, що мають властивість накопичуватись в плодах і зелені у вигляді нітратів, які легко засвоюються організмом, завдаючи йому немалої шкоди.
Тож з якими критеріями варто підходити до покупок ранньої продукції і який контроль здійснюється за її нітратовмісністю, розпитуємо у начальника районного управління головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області І.І.Микулянця.

– Іване Івановичу, то яку загрозу становить для людини ранньостигла продукція з-під плівки з високою концентрацією нітратів?
– Небезпечні не самі по собі нітрати, тобто азотисті сполуки, які стимулюють ріст рослин, а продукти їхнього перетворення – нітрити. Це не що інше, як канцерогени, які у великих дозах можуть викликати отруєння, а при систематичному вживанні – навіть онкозахворювання. Симптомами інтоксикації є блідість чи посиніння шкіри, слабкість, млявість або, навпаки. збудження, біль у животі, розлади травлення, потемніння в очах, порушення координації, зниження кров’яного тиску. У зоні особливого ризику – діти, вагітні жінки, люди з хронічними захворюваннями органів дихання, серцево-судинними недугами.
– Які представники овочевих акумулюють найбільше азотистих сполук?
– Найвища концентрація хімічних добавок характерна для зеленої цибулі, кропу, шпинату, капусти, салату, редиски, кабачків, селери, моркви. Зосереджуються вони нерівномірно. У картоплі й кабачках переважно, ближче до поверхні, в огірках – й біля плодоніжки, у капусти – найвища концентрація нітратів – у верхньому листі, кріп і петрушку краще додавати до страв без черешків й стебла, а з буряка, на всяк випадок, – відрізати верхню частину коренеплоду. При огляді можна помітити, що нашпигований хімією буряк має блідувату серцевину і закручений хвостик, у огірків зрізи – жовтуватого кольору, редиска не повинна мати жовтих плям, капуста, придатна до споживання, має бути твердою, з блискучими і соковитими верхніми листочками. На екологічну забрудненість вказують білі прожилки в томатах, «однаково-стандартні», схожі на пластмасовий муляж, овочі, їх занадто великі розміри («снаряди»), неприродно-довгі стебла зелені, крихкість, коричневі плями на листках салату, рихлість картоплі…
– То чи здійснюється Держпродспоживслужбою контроль за рівнем нітратів у овочево-фруктовій продукції на агропродовольчих ринках м.Тячів та смт Солотвино?
– Так, з певною періодичністю працівники державних ветеринарно-санітарних лабораторій визначають рівень нітратного забруднення продукції, якою тут торгують. Процедура нескладна, адже експрес-тести дозволяють миттєво визначити відхилення від норми. Так, протягом останнього місяця було досліджено 173 зразки з чотирьох реалізованих тонн рослинної продукції. Зокрема, взяті з 335 кг полуниці, в якій при нормі 60 мг/кг нітрати становили 49 мг/кг. Не виявлено перевищення й щодо перцю – тут доля нітратів майже вдвічі нижча від допустимої: 108 мг/кг при нормі 200. Надлишку хімії не становили й вибіркові зразки томатів: при такій же нормі містили 130 мг/кг. Екологічністю порадували й партії капусти, в них зафіксовано 260 мг/кг азотистих сполук, тоді як допустима межа – 800-900 мг/кг.
Куди переконливіші цифри з’являються в показаннях приладів з появою на прилавках кавунів у червні, до настання сезону природного дозрівання. Бо дехто із підприємливих аграріїв хімдобривами стимулює вагу й спілість плодів без будь-якого почуття міри (й відповідальності за людське здоров’я).
– Іване Івановичу, то що б Ви порадили нашим читачам для уникнення неприємностей після походів за тепличними дарами природи?
– Існує кілька способів нейтралізації нітратів. Насамперед, споживати їх бажано свіжими, бо вже через добу зберігання, навіть у холодильнику, нітрати в плодах перетворюються на нітрити. Куди безпечніші овочі в очищеному вигляді, тому шкірку й хвостики слід зрізати.
Відсотків на 15 знижує присутність хімдобрив у плодах 15-20-хвилинне вимочування їх у звичайній воді. Найвищий результат дає варка, яка усуває до 80% нітратів з картоплі, до 40 – з буряка, до 70 – з капусти. Вони опиняються у відварі, тому першу воду доречно злити, причому, в гарячому вигляді. Бо в остигаючому відварі нітрати знову «повертаються» до овочів. Варити ж їх доцільно без кришки. Це особливо стосується  буряка і капусти. Тож перед приготуванням «молодого» борщу, овочі варто спочатку проварити, а готувати страву на свіжому бульйоні.
Якщо ще конкретніше, то городину найкраще замочувати у воді нарізаними кубиками – 2-3 рази по 10 хвилин, з капусти знімати 4-5 верхніх листків, а качан викидати, якомога рідше використовувати занадто жирні заправки для салатів – вони «допомагають» нітратам стати нітритами. Натомість варто додати  лимонної кислоти, яка заблокує перетворення в організмі людини безпечних нітросполук у небезпечні. Залишки зелені зберігати в холодильнику недоцільно: новоутворені нітрити можуть спровокувати токсичне отруєння.
Тож, аби убезпечити себе й родину від проблем зі здоров’ям, пов’язаних із вживанням свіжої городини, слід бути пильними і дотримуватися певних правил щодо її вибору, зберігання і приготування. Адже апетитні і яскраві на вигляд, вирощені в закритому грунті овочі та ягоди нерідко таять у собі приховану загрозу.
– Спасибі за розмову.
 Ганна Макаренко. 

Читайте також:
Коментарі:
Додати коментар
Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Погода
Погода у Тячеві

вологість:

тиск:

вітер:

Оголошення
Відтепер передплатити "Дружбу" можна і онлайн
Шановні читачі! 
Раді повідомити, що з'явилася можливість передплатити "Дружбу" онлайн - на сайті "Укрпошти". Більше не треба стояти в черзі у поштовому відділенні! Оформляйте передплату в будь-який зручний для вас час за посиланням: https://peredplata.ukrposhta.ua/index.php?route=product/product&code=500000006&product_id=94540
Передплатний індекс "Дружби" - 61823.
У Дубовому та Ужгороді відзначать 100-ліття з дня народження Івана Чендея
20 травня на ужгородській садибі знаного українського письменника Івана Чендея відзначать 100-річчя від дня народження першого закарпатського Шевченківського лауреата-прозаїка. 

Шановні читачі!
«Укрпошта» розпочала передплатну кампанію на 2022 рік. Тож віднині можна оформити передплату на тячівську районну газету «Дружба» у всіх стаціонарних і пересувних поштових відділеннях.


Фільм «Закарпаття» Шона Вільямса показуватимуть в Тячеві 25 серпня
Повнометражний фільм «Zakarpattia» (США/Україна 2018, 85 хв) від Q&A, режисером якого є Шон Вільямс, презентуватимуть у м. Тячів в картинній галереї ім. Ш.Голлоші, 25 серпня 2021 року о 16.00. (Вхід вільний, захід проводитиметься з дотриманням карантинних норм.)
Він знімався у 2013-2016 роках. Прем’єра відбулася у Бухаресті у 2018 році. Був показаний у США, Румунії та Німеччині. У 2021 році відзначений як «один з найкращих музичних документальних фільмів про традиційну музику в Україні сьогодні».

Центральна вулиця с. Добрянське перекрита
На офіційній сторінці Вільховецької ТГ поміщено повідомлення, яке зацікавить усіх водіїв. А саме: у зв’язку з асфальтуванням центральної вулиці у с. Добрянське, проїзд вантажного транспорту на цій ділянці, починаючи з суботи 21 серпня і на період робіт, заборонений.
Об’їзд – через Нересницю і Тересву.
Рух легкових автомобілів також буде обмежений. Радимо користуватись об’їздом через вулиці Жовтнева і Миру. Дякуємо за розуміння!
Вл.інф.