
Тарасівчанці Яні Магей всього 19, проте вона вже встигла здобути в селі славу талановитого кондитера.
– Потяг до професії відчула ще в 13 років, – розповідає вона. – Проте завжди і всім кажу, що не я обрала цю справу, а вона – мене. А загорілася бажанням випікати солодкі смаколики під час перегляду телепередачі «Король десертів». Одна з її учасниць поділилася рецептом мегакрутих кексів, і я, не відкладаючи в довгий ящик, пішла на кухню й взялася до роботи. Так усе й почалося, практично з нуля, адже на той час я, навіть, не знала, як правильно розбити яйце.
Після дев’ятого класу Яна вступила до Мукачівського Центру професійно-технічної освіти, на відділення з підготовки кухарів та кондитерів і вже на другому курсі почала випікати свої перші торти.
– Я сама дивувалась, що у мене все виходить, – ділиться дівчина. – Хоча готувала в своє задоволення, а наставниця спостерігала за мною і підбадьорливо посміхалася.
У той період починав набирати популярності інстаграм. Якось, переглядаючи відео, натрапила на дівчину, яка випікала солодощі на замовлення. Ідея мені сподобалась, проте були й вагання. Та, врешті, зважилась виставити в інстаграм фото власної продукції. І вже через тиждень… отримала замовлення на дитячий тортик, по якомусь часі – ще одне. Так і пішло. Тому на третьому курсі я вже поєднувала навчання з кондитерством, правда, пекла лишень по вихідних, бо часу не вистачало.
Закінчивши з відзнакою училище, Яна з головою поринула в роботу. Однак ніколи не пропускала нагоди почерпнути щось нове, адже, каже, кондитерський світ дуже великий і розмаїтий. Пройшла багато курсів, практичних і онлайн, брала участь у різних кондитерських марафонах і продовжує вчитися зараз, щодень вдосконалюючи свої знання.
На запитання про те, які моменти в опануванні кондитерського мистецтва були найскладнішими, Яна відповідає: «Найважче розпочати діяти, все інше залежить від нашої наполегливості. Для мене багато значить підтримка батьків, котру відчуваю постійно. За це їм дуже вдячна».
Галина Марційчук, провідний бібліотекар с.Тарасівка.





