Офіційний сайт
Тячівської районної
газети "Дружба"
» » » » Щоб хліб мати, треба добре працювати...

Щоб хліб мати, треба добре працювати...

09:29, 29.11.21
523
Суспільство
Углянській пекарні ПП «Волос» ось-ось виповниться 25. Адже саме у грудні 1996 року організаційні зусилля засновника підприємства Василя Степановича Волоса, врешті, увінчалися першими партіями духмяного свіжоспеченого хліба, що так прийшовся до смаку односельчанам та мешканцям ближніх населених пунктів. У часи ринкової нестабільності в державі чвертьстолітній термін ефективного функціонування малого приватного підприємства багато про що говорить. Насамперед про зважену економічну стратегію, тобто про вміння керівництва та колективу забезпечувати всі складові успіху, починаючи від якості продукції і закінчуючи надійністю в партнерських стосунках із замовниками. 


– Звичайно, на сьогоднішні позиції вдалося вийти не одразу, – поринає у спогади керівник хлібопекарні, – адже починали практично з нуля, із занедбаної ділянки, на якій було споруджено невелике приміщення, та двох примітивних печей, призначених для роботи у військово-польових умовах, презентованих швейцарськими благодійниками. Ясна річ, були сумніви, тривоги й ціла низка спроб та пошуків безпрограшної рецептури. Адже до хліба вимоги особливі, тут існують свої класичні стандарти, в яких поєднуються смак, свіжість, аромат, пористість. Навіть забарвлення скоринки може вплинути на вибір покупця, як і швидкість черствіння, в якій він уже встиг переконатися. Тому немалі надії покладалися на технолога, якому належало вникати в усі тонкощі хлібопечення. Та час працював на нашу користь, і перші прибутки були вкладені у розширення підприємства – добудову пекарського цеху та його переоснащення: навзамін мобільних, встановили стаціонарні жарові печі німецького виробника, що працювали і на «голубому паливі», і на дровах. Продукція впевнено завойовувала ринок, географія обслуговування стрімко розширювалась, охопивши села і т.зв. углянського куща, а також Кричево, Колодно, Чумалево та майже всю тересвянську долину, починаючи від самої Тересви аж до Вільхівці-Лазів, де на смачну випічку з нетерпінням чекали у школах, дитсадках та у сільських крамницях. 
На такий обсяг вже запрацювало значно сучасніше імпортне обладнання, яке дозволяє мінімізувати енергозатрати, що вкрай актуально зараз, у зв’язку із дороговизною енергоносіїв. До того ж, автоматизація виробництва вже не потребує стількох робочих рук, як раніше. І хоч з часом у районі з’явився ще ряд підприємств аналогічного профілю, і замовлень дещо поменшало, ПП «Волос» без роботи не простоює. Щоранку спецавтівки транспортують звідси до столу споживачів хліб на будь-який смак: білий, сірий, формовий, бородинський, подовий. А ще в асортименті здобна випічка – булочки, батони, круасани, а також кнедлі, що їх так полюбляють господині за «домашній» смак й практичність у застосуванні. У пекарні можна замовити й коровай на весільну чи іншу церемонію, а також обрядовий хліб з елементами художнього оформлення, у яке працівниці вкладають не тільки вправність жіночих рук, а й часточку душі. 
Загалом, на цьому підприємстві, попри роботизацію багатьох ланок процесу, кадри вирішують все. Бо саме досвідчений, працьовитий і згуртований колектив щодня творить це диво – хліб насущний. А це не так просто, як може здатися на перший погляд. Для цього кожному з працівників необхідна і фізична витривалість, й тонка спостережливість, уміння розраховувати кількість сировини, норми виходу продукції, мати навички обслуговування механізованої лінії...
– Увесь технологічний цикл – від закупівлі й зберігання якісної сировини до санітарно-гігієнічних умов, створених на підприємстві, перебуває під неусипним контролем технологів, – продовжує В.С.Волос. – У нас їх двоє – один, так би мовити, дипломований, це мій син Василь, випускник Київського національного університету харчових технологій, та практичний – рідний брат Іван Степанович Волос. Вони чудово доповнюють один одного, взаємно збагачуючись теорією і практикою, що лишень на користь справі. В результаті усе поставлено на належний рівень – сировина, тара і продукція цілком відповідають існуючим вимогам, унеможливлюючи будь-який якісний чи санітарний брак. Нові залізні форми і листи обов’язково прожарюються , камери жарових печей ретельно очищуються перед кожною посадкою хліба. Що ж до працівників, то всі вони проходять медогляд і трудяться у спеціальному одязі.
Судячи зі сказаного Василем Степановичем, тут усі прекрасно розуміють, наскільки це відповідально – випікати хліб. Адже, порушивши яку-небудь вимогу, можна серйозно нашкодити людському здоров’ю, а також виробничому іміджеві пекарні. Недарма ж бо мовиться: як не вмієш пекти хліб, то пектимеш раків. 
У відповідь на традиційне журналістське запитання про проблеми і задуми Василь Волос зазначає: «Наші виробничі потужності дозволяють працювати у більших масштабах, проте на це впливає ряд чинників. По-перше, люди вимушені заощаджувати й зараз хлібобулочних виробів купують менше. По-друге, через трудову міграцію поменшало самих покупців, бо чимало земляків купують нині хліб у Чехії, Польщі, Угорщині. Великий мінус у роботі – це наші танкодромні дороги-напрямки, зокрема, у рідному углянському регіоні, котрі самі розбирають автівки на запчастини. Та, попри все, ми аніскільки не розраховуємо на якусь допомогу й підтримку, хочеться, аби нам, бодай, ніхто не заважав. А вже марка нашої продукції – смачного углянського хліба – забезпечить нам стабільний успіх та конкурентоздатність».
Ганна Макаренко.
Читайте також:
Коментарі:
Додати коментар
Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Погода
Погода у Тячеві

вологість:

тиск:

вітер:

Оголошення
Відтепер передплатити "Дружбу" можна і онлайн
Шановні читачі! 
Раді повідомити, що з'явилася можливість передплатити "Дружбу" онлайн - на сайті "Укрпошти". Більше не треба стояти в черзі у поштовому відділенні! Оформляйте передплату в будь-який зручний для вас час за посиланням: https://peredplata.ukrposhta.ua/index.php?route=product/product&code=500000006&product_id=94540
Передплатний індекс "Дружби" - 61823.
Шановні читачі!
«Укрпошта» розпочала передплатну кампанію на 2022 рік. Тож віднині можна оформити передплату на тячівську районну газету «Дружба» у всіх стаціонарних і пересувних поштових відділеннях.


Фільм «Закарпаття» Шона Вільямса показуватимуть в Тячеві 25 серпня
Повнометражний фільм «Zakarpattia» (США/Україна 2018, 85 хв) від Q&A, режисером якого є Шон Вільямс, презентуватимуть у м. Тячів в картинній галереї ім. Ш.Голлоші, 25 серпня 2021 року о 16.00. (Вхід вільний, захід проводитиметься з дотриманням карантинних норм.)
Він знімався у 2013-2016 роках. Прем’єра відбулася у Бухаресті у 2018 році. Був показаний у США, Румунії та Німеччині. У 2021 році відзначений як «один з найкращих музичних документальних фільмів про традиційну музику в Україні сьогодні».

Центральна вулиця с. Добрянське перекрита
На офіційній сторінці Вільховецької ТГ поміщено повідомлення, яке зацікавить усіх водіїв. А саме: у зв’язку з асфальтуванням центральної вулиці у с. Добрянське, проїзд вантажного транспорту на цій ділянці, починаючи з суботи 21 серпня і на період робіт, заборонений.
Об’їзд – через Нересницю і Тересву.
Рух легкових автомобілів також буде обмежений. Радимо користуватись об’їздом через вулиці Жовтнева і Миру. Дякуємо за розуміння!
Вл.інф.

У Солотвині відзначать 30-ліття Незалежності України та День шахтарського селища
28 серпня Солотвино запрошує усіх  відсвяткувати 30-у річницю Незалежності України та День шахтарського селища  біля нового скверу  по вулиці Європейській (на території Солотвинського ЗЗСО №1).