
Дуже густе традиційне закарпатське сливове повидло – леквар – Міністерство культури та інформаційної політики України 25 липня включило до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.
Про це повідомляється на сайті міністерства.
«Леквар, лекварь – традиційне закарпатське сливове повидло, дуже густе, оскільки цілий день (і часто ще й ніч) його варять у мідних казанах чи тазиках на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору», – йдеться у повідомленні.
Також дадається, що окрім того, що сливовий леквар смачний, він ще й корисний. Споживання цього продукту лише позитивно впливає на здоров’я. Леквар дають навіть немовлятам. Закарпатці впевнені, що леквар ще має й лікувальну дію. Зокрема, підвищує імунітет та підтримує організм, особливо у зимовий період. Допомагає леквар і при застудах та хворобах, пов’язаних із травленням.
Цього дня до елементів нематеріальної культурної спадщини України також внесли традицію соломоплетіння у Турійській громаді Волинської області і практику та культурний контекст приготування чібереків (чебуреків) та янтиків – традиційних страв кримських татар.
Зі ЗМІ.