Закарпатці 100 років тому: збережено унікальні фотографії того часу

Аватар Галич Леся

Світлини Богуміла Вавроушека
Posted on :

Ці фотографії зафіксували миттєвість, проте мають величезне історичне значення для українців. Лише подивіться на мешканців Закарпаття у 1920-х роках.

Життя Закарпаття на сторінках історії: відображення у світлинах Богуміла Вавроушека

Чеський фотограф Богуміл Вавроушек зафіксував життя та побут жителів Закарпаття під час своїх подорожей у віддалені куточки області у 1920-х роках. Про його відвідини Закарпаття розповів Михайло Маркович на платформі «Локальна історія». 

Закарпатці 100 років тому / фото: facebook

Фотограф також відвідав Буковину та Галичину, а його роботи знаходяться у кількох архівах, зокрема у Празі та Французькому географічному товаристві. Його знімки показують жителів Закарпаття у різних життєвих ситуаціях: з дітьми, на роботі, під час похорону, у школі, на ринку. Переглядаючи їх, здається, що тимчасова машина перенесла вас на сто років назад, на мить відчуваючи атмосферу минулого.

З дитиною / фото: facebook

Фотографії Богуміла Вавроушека з колекції Чеського національного музею були опубліковані на сторінці у Facebook Михайла Марковича.

Екзотичні рослини: від пальм до історичних нарисів минулого Закарпаття

Новина про висадження пальм у центрі Ужгорода швидко розлетілася у ЗМІ та соціальних мережах. Виявилося, що це не перший раз, коли екзотичні рослини з’являються в цих місцях.

На вулиці Баб’яка, поряд із сакурами, було встановлено ряд пальм за ініціативи будівельної компанії, яка розбудовує житловий комплекс поруч. Про це повідомив заступник міського голови Ужгорода Євген Плавайко на своїй сторінці у Facebook.

Ця новина також знайшла відгук у Михайла Марковича, який опублікував фотографію міста Виноградів з 1925 року. На знімку видно одну з найстаріших будівель області — Палац Перені, зроблену чеським фотографом Флоріаном Заплеталом. У дописі Марковича йдеться про те, що вже у 1920-х роках жителі Срібної Землі влаштовували свої парки та будівлі екзотичними рослинами, як підтверджується двома пальмами Лівістона, які прикрашали вхід до Палацу Перені.

Нагадаємо, у Мукачеві пройшов Чемпіонат Закарпаття з класичних шахів. Змагання тривали з 12 по 14 квітня у Мукачівському Палаці культури та мистецтв.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *