27 Липня, 2024
ДПСУ

ДПСУ / фото: life.ko

Ці документи вимагаються для зайняття рибальством, мисливством, використання транспортних засобів, проведення будівельних та інших робіт.

Мешканці Холмківської громади, яка знаходиться в прикордонній зоні, подали заявки на отримання спецдозволів для перебування в цій області. Попри те, що вони повинні були отримати дозвіл протягом 10 днів, процес затягнувся майже на місяць, повідомив сільський староста Федір Коваль.

Під час в’їзду в села Закарпаття зросла перевірка на наявність дозволу для мешканців

Жителі сіл Ботфалва, Тарнівці та Шишлівці на Закарпатті подали заяви на отримання спецдозволів для перебування у прикордонній зоні ще на початку поточного місяця. Відповідно до старости цих сіл, Федора Коваля, особи похилого віку не могли здійснити онлайн подачу необхідних документів для отримання спецдозволу. Тому в межах громади було вирішено, що органи місцевого самоврядування прийматимуть заяви від осіб офлайн і передаватимуть їх прикордонникам. Хоч те, що заявники повинні отримати дозвіл протягом десяти робочих днів з моменту подачі звернення, після майже місяця очікування ніхто ще не отримав свого спецдозволу.

Федір пояснив, що приблизно 350 мешканців, переважно людей похилого віку, звернулися до нього із цим питанням ще на початку місяця, але до цього часу жодна з них не отримала дозвіл. Відзначимо, що за відсутність дозволу передбачена адміністративна відповідальність. За словами старости сільської ради, наразі ще не застосовували штрафи, проте під час в’їзду в села вже ставили запити про наявність перепустки.

Перебування в прикордонній зоні: нові правила та обов’язкові спецдозволи

Прикордонна смуга зараз вимагає спеціальних дозволів для мешканців та працівників, які працюють в радіусі 5 кілометрів від кордону. Нові правила введені відповідно до оновленої постанови уряду щодо прикордонного режиму. Без цих дозволів може бути застосована адміністративна відповідальність, включаючи штрафи для громадян і посадових осіб. Хоча наразі існує перехідний період у Буковині, після 1 червня прикордонники почнуть активно контролювати дотримання цих правил.

За неодержання необхідного дозволу для перебування в прикордонній зоні передбачено адміністративне покарання, включаючи накладення штрафів на громадян у розмірах від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян та на посадових осіб у розмірах від 100 до 150 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Дозвіл на перебування у прикордонній зоні необхідний не лише військовозобов’язаним, але й жінкам і дітям. Ці документи вимагаються для зайняття рибальством, мисливством, використання транспортних засобів, проведення будівельних та інших робіт. Одночасно, громадянам, які перетинають державний кордон через пункти пропуску, спеціальні дозволи не потрібні.

Раніше стало відомо, що прикордонники зафіксували збільшення кількості ведмедів на гірських маршрутах Закарпаття, особливо біля державного кордону, через те, що люди, утікаючи від прикордонників, залишають за собою їжу. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *